Tuesday, December 23, 2008

The Baker.

The baker is always set
at any time to bake the bread.
Mixing flour is not hard, for
the baker, it is an honor.
The baker bakes the bread so hot,
a scandal for the ones who know it
                                        not
so says the bakery scripture
and per the master in the future.
Is the flour made of rye
or does the bread arise from wheat this time.
If the bread is made of wheat, so
the bread is made very white. So
beaten and ground from rye, then the bread
is quite well brown babble grouned.

Translated by Gary Sullivan.

* * *

Der Bäcker.

Der Bäcker ist stets bereit,
das Brot zu backen jederzeit.
Das Mehl zu mischen ist nicht schwer,
für den Bäcker ist es eine Ehr.
Der Bäcker backt das Brot sehr heiß,
eine Schande für den, der es nicht
                                        weiß—
so sagt es die Bäckerei’ als Zunft,
für den Meister auch in der Zukunft.
Ist das Mehl von Roggen Art
oder ist das Brot von Weizen gepaart.
Wird es aus Weizen gemacht, so
ist das Brot sehr weiß gemacht. So
aus Roggen gemahlen, dann ist das
Brot recht braun gelallt geahlen.

* * *

Notes

Readers of German will note that, while I've taken liberty slightly with the meanings, and in at least one case with the syntax, I've kept both the rhyme scheme and the line-for-line syllable count as they appear in the original.

There is no German word "geahlen," which should read "gemahlen." I've come up with "grouned," which is "grounded," but missing one of the "d"s.

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